Treningsøvelser for å forbedre målvaktsferdighetene

Å forbedre seg som målvakt innebærer å jobbe med reflekser, smidighet, beinhastighet, beslutningstaking og hånd-øye-koordinering. For å finpusse disse ferdighetene, det kreves mye øvelse og konstant repetisjon – noen ganger i et miljø som gjenskaper intensiteten og ofte kaotiske karakteren til en ekte kamp. Det er fem øvelser for keepere som kan utvikle alle disse ferdighetene hvis de brukes som en del av et omfattende treningsregime.

1. Forsvar det høye krysset

Å forsvare kryss er en av en keepers viktigste roller, så det er viktig å praktisere kunsten i en presset situasjon. Start denne øvelsen ved å lage en kvadrat på 15 x 15 meter med treningskjegler. Målvakten din og to angripere bør starte midt på plassen, og en utespiller bør plasseres ved hver kjegle – som skal være nummerert en til fire. Treneren roper så ut tilfeldige tall, og spilleren ved den tilsvarende kjeglen skal sparke en høy ball i retning av keeper. Angriperne på plassen bør angripe ballen mens keeper prøver enten å fange den eller slå den i sikkerhet. Tall bør ringes tilfeldig i to til tre minutter om gangen.

2. Stopp skudd

Denne relativt enkle øvelsen krever bruk av standard målstolper og et klart definert straffefelt. Målvakten skal begynne på mållinjen, og en angriper bør starte rundt 40 yards unna. Angriperen starter med å spille ballen fremover rundt – velge hvilken retning han skal løpe i. Den andre berøringen må være et skudd, og det må foregå rundt ‘D’en’. For å gjøre ting mer interessant, ytterligere to angripere bør introduseres på et senere tidspunkt. Den første angriperen skal legge en ball fra den andre, som så må passere til den tredje angriperen før han tar skuddet sitt - nok en gang på kanten av 'D'en. Få angriperne til å endre vinkler og blande ting litt, og få målvakten din til å håndtere en rekke skudd fra forskjellige retninger. Denne øvelsen er en fin måte å utvikle ferdigheter og posisjonering for å stoppe skudd.

3. Forsvare en mot en

Sett opp en standard målstolpe og plasser en treningskjegle 12 yards fra mållinjen. Plasser ytterligere to kjegler 18 yards fra mållinjen – en seks yards til venstre for den første kjeglen, og den andre, seks meter til høyre. Målvakten din burde være på linje, og angriperen din skal være ved den første kjeglen – med ryggen mot mål. Plasser en passer ved kjegler to og tre, og sett dem opp med et dusin kuler hver. Øvelsen begynner med at en passerer gjør en enkel pasning til angriperen ved den første kjeglen, som må snu raskt med ballen og heade mot mål. Keeperen må forsøke å begrense vinkelen for et potensielt skudd, holde øynene på ballen og holde seg på beina mens angriperen fortsatt er i besittelse. Det må gjøres et forsøk på å angripe ballen og stoppe angriperen fra å score.

4. Straffer

Dette er en veldig enkel øvelse som ganske enkelt krever en standard målstolpe og et straffespark. En angriper bør ta en rekke straffer – passe på å variere tempo, retning og stil med hvert spotspark. Tren målvakten din til å se straffetakerens kroppsspråk og tilnærming; erfaring vil gi keeperen et innblikk i hvor et spark kan være på vei. For eksempel, en spesielt bred tilnærming kan indikere at skytteren kommer til å ta et skudd i motsatt retning, og en rett tilnærming betyr at skuddet er langt mer sannsynlig å holde seg sentralt. Tren keeperen din til å holde øye med skytterens plantede fot, ettersom retningen den peker i kan være en indikasjon på hvor skuddet er på vei. En annen potensiell give-away er skytterens hofter. Få keeperen din til å se hvor hoftene peker i det øyeblikket skuddet tas - hoftene vil ofte åpne seg i retningen ballen er på vei når et "pasningsskudd" tas.

5. Reflekser og smidighet

Denne øvelsen er en flott måte å gi både målvakten og spissene dine litt kvalitetsballtid på treningsbanen. Sett opp et provisorisk mål ved å bruke to kjegler omtrent 12 fot fra hverandre. Du trenger flere baller for denne øvelsen, og mange ekstra trenere eller spillere for å hente egensindige skudd. Står rundt 12 meter fra keeper, det skal være to angripere på hver side av målet. Den første spilleren tar et skudd, og vokteren må reise seg, sving 180 grader og forsøk å stoppe skuddet fra den andre spilleren. Så reiser keeperen seg opp igjen, og snur seg til den første angriperen for å stoppe det neste skuddet. Dette kan være en slitsom opplevelse for en keeper, så det bør ikke vare i mer enn to eller tre minutter. Derimot, hvis det utføres regelmessig, det bør finpusse målvaktens smidighet, reflekser, beinstyrke og beslutningsevner.

Det er bokstavelig talt dusinvis av målvaktsøvelser å velge mellom, men det er viktig å velge et program som gir spilleren din et allsidig ferdighetssett. Repetisjon og variasjon er nøkkelen til suksess.