Walsall 0-1 Port Vale Seven Things:Whitney bør kuttes litt

Eagles, frelseren for Vale – bbc.co.uk

Chris Eagles' spektakulære vinner i det 85. minutt på Banks' Stadium betyr at Port Vale ennå kan beholde sin League One-status, etter å ha kantet en jevn kamp 1-0 mot et ungdommelig lag fra Walsall. Men hva har vi lært av spillet?

Vales solide start

Gjestene så godt strukturerte ut det første kvarteret av kampen, presser effektivt for å tvinge Walsall til å spille ballen blant sine midtstoppere. Port Vale kom nærmest på 13 minutter da Sam Foleys improviserte innsats fløy utenfor målet, før de hadde et par blokkerte skudd og Remie Streetes heading gikk utenfor. Etter å ha blitt tatt i offside etter 20 minutter, Dan Turner ble igjen spilt inn av den mektige Danny Pugh etter Prestons slip, men Kory Roberts holdt seg på beina og gjorde nok for å stoppe spissen fra å lage riktig kontakt.

Walsalls pressformidling

Roberts prestasjon som midtstopper var positiv for Walsall, likeledes den til lånte George Dobson, som vokste inn i første omgang med noen smarte ferdigheter i trange områder. Den livlige Kieron Morris fikk tverrliggeren raslet – og Vale for første gang – med sitt angrep etter 24 minutter. Den samme spilleren fikk blokkert et skudd tre senere, før corneren hans førte til James O'Connors heading, som ble godt tippet av Leo Fasan.

Nølende spill fra Walsall

Walsall var fornøyd med å beholde ballen i første omgang og vente så lenge det tok før Vale åpnet seg. Dette betydde bakspillerne Jason McCarthy og Joe Edwards, som viste glimt av hva de kan gjøre under det presset, ikke ble brukt tidlig nok. Maz Kouhyar holdt på ballen i fremre områder, men kunne ha brukt venstre kanal mer mens Adam Chambers viste sin alder med langsom distribusjon.

Åpen start på andre omgang

Som salmakerne kanskje hadde forventet, de fikk mer plass i den siste tredjedelen i andre omgang. Amadou Bakayoko, som slet i første omgang, så mer til ballen etter pause og hadde to gode sjanser. Han sendte et overheadspark utenfor fra McCarthys kryss i det 61. minutt, tre minutter etter at loben hans fremtvang en god redning fra Fasan etter Edwards' gjennomspill. Edwards sitt angrepsfokus ga ofte Eagles fri til å bryte ned høyresiden, eks-Manchester United-kandidaten krysset for Foley for å heade bredt fra seks yards unna.

Subs og Eagles forskjellen

Michael Brown ble kritisert for å ha tatt av Turner, som ikke kunne legge klasse til sin ungdommelige overflod, heller enn å gå med to spisser. JJ Hoopers 26-minutters visning bekreftet imidlertid taktikken hans, presser fra fronten for å tvinge tilbake en stadig mer nervøs Walsall-side som ikke vil stenge ned i sin defensive tredje. Jon Whitney gjorde kanskje en feil ved å ta av Bakayoko, med tenåringsvikarene Tobias Hayles-Docherty og Mitch Candlin (vinden) ikke i stand til å gjennomføre angrep i hans fravær. Eagles hadde vært Vales største angrepstrussel hele kvelden, så det passet at han scoret vinneren, et herlig slag fra like til høyre for boksen på 85 minutter.

Ikke en katastrofe for Walsall

Selv om støttespillere har rett til å ønske forandring, mishandlingen Jon Whitney mottok ved sluttsignalet var litt urettferdig mot en ærlig mann som har jobbet hardt under stramme begrensninger. Dette blir kanskje ikke husket som en god sesong for Walsall, men det har heller ikke vært dårlig. Klubben erstattet mye av forrige sesongs sluttspilltrupp for en billig penge og er klemt inn på tabellen av Charlton, MK Dons og Peterborough, som alle har investert i velprøvde utøvere. Walsall har ikke den luksusen, uavhengig av om man oppgir styrets mangel på kortsiktige ambisjoner eller beskjedne oppmøte som grunn. Klubben har hatt en ungdomssentrert tilnærming lenge før Jon Whitneys regjeringstid og i kveld, det var fornuftig å vurdere hvem av ungguttene som kunne få en sjanse neste sesong. Ingen av dem så malplasserte ut i en jevn kamp mot et lag som sto foran sin siste sjanse til å bli i League One.

Vales henrettelsesopphold

Eagles sene vinner betyr at Valiants er bare ett poeng unna Gillingham. Med målforskjell neppe vil svinge i deres favør, de må slå Fleetwood neste uke og håper enten Gills ikke klarer å slå Northampton, eller Bury taper på Southend. Det blir en vanskelig oppgave, med motstanderne fortsatt inne med en utvendig sjanse til automatisk opprykk. Derimot, samholdet som fansen og spillerne viste ved sluttfløyten antydet at de i det minste lever og sparker.