Newcastle 2-0 Aston Villa:Åtte ting vi lærte

Gouffran feirer åpneren – mirror.co.uk

I en sterk andre omgang tok Newcastle enda et skritt mot opprykk med en 2-0 seier over Aston Villa som ikke var i form – men hva har vi lært av kampen?

Tillit nøkkelen

Når de fleste Championship-lagene taper mot Newcastle United, den naturlige tilbøyeligheten er å vurdere deres ressurser og kvaliteten på spilleren. Ved å sammenligne startelleveren deres med Aston Villa, de inneholder spillere med lignende prislapper og på papir, evnenivåer. Forskjellen mellom de to lagene mandag kveld var derfor selvtillit. Som ligaledere, Newcastle hadde naturlig nok mer tro på deres fremspill under de bedre periodene, mens da Villa kom inn i den andre halvdelen, de så tynget ut av sin dårlige form.

Villas kampstart

Gjestene var i hvert fall konkurransedyktige de første 40 minuttene. Neil Taylor og Jonathan Kodjia kom sammen for å holde Matt Ritchie og DeAndre Yedlin stille mens Alan Hutton kjempet sterkt på høyrebacken. Derimot, Skottens mangel på kvalitet når han slipper ballen symboliserte bortelagets første omgang. Bortsett fra et par gode baller fra Conor Hourihane og den livlige Jonathan Kodjias angrep, som tvang en hånd fra Karl Darlow, Villa utnyttet ikke sin strukturelle prominens med evner på ballen.

Mitrovic gjorde forskjellen

Dwight Gayle ble dominert av James Chester i den første halvtimen og kan ha blitt påvirket av kondisjon og personlige problemer, så Rafa Benitez tok ham av før pause. Erstatter Aleksandar Mitrovic harmet Villas midtstoppere, tvinger dem og holder midtbanespilleren Mile Jedinak lenger bak, som skapte mer plass for Toon å konstruere angrep.

Første sjanse er tatt

Det ser ut til at den første sjansen Aston Villa innrømmer nå resulterer i straff, et tegn på enten ulykke eller dårlig forsvar. Sistnevnte hjalp dem ikke på mandag da de ikke klarte å klarere for åpneren, men litt æren må gå til Newcastle. Ritchie hadde tålt en vanskelig første omgang, men hans suverene kryss i det 42. minutt fant Jamaal Lascelles, som nikket over mål og Yoann Gouffran tjente på det gjestende defensive kaoset.

Newcastle dominerte etter åpningen

Villas hoder falt etter det første målet mens Newcastles vekst i tro ble symbolisert av Ritchie, som pisket et langskudd like utenfor før pause. I løpet av de 25 minuttene som fulgte etter at spillet ble gjenopptatt, Newcastle sjefet midtbanen med Jack Colback som plukket andre baller og Jonjo Shelvey kjørte showet. Midtbanespillerens dype frispark ble reddet godt av Sam Johnstone, den ene mannen som nektet Newcastle en jordskredsseier.

Lansbury skurken

Johnstones innsats ble gjort forgjeves, ironisk nok på grunn av arbeidet til hans egen spiller. Henri Lansbury scoret et komisk selvmål av, bemerkelsesverdig, avledet Lascelles svake heading nær stolpen inn i sitt eget nett etter å ha fått ballen i klem mellom føttene på en eller annen måte. For å gjøre saken mer ekstrem, han hadde blitt hånet av Newcastle-fans for sine handlinger mens han spilte mot dem for Forest. Han var pantomimen Villan på mer enn én måte – det er bak deg, Henri.

Hogan skade det siste slaget

Birkir Bjarnason hadde tvunget frem en refleksredning fra Darlow i andre omgang på 1-0 og Kodjia fikk et par skudd unna sent, men denne Villa-siden så aldri ut som et comeback. Ethvert håp tok slutt da de ble tvunget til å spille sluttfasen med 10 menn som Scott Hogan, et dyrt januaroppkjøp, pådro seg en potensielt sesongavslutningsskade.

Ulike retninger

Hogans skade forsterket nok en elendig natt for Villans, som trenger omtrent ytterligere 10 poeng fra 14 kamper for å sikre sin verste periode siden kanskje slutten av 60-tallet ikke kulminerer i back-to-back nedrykk. Newcastles stint utenfor toppklassen i mellomtiden, ser mye kortere ut:de utvider sitt ubeseirede løp til syv kamper mens de gjenvinner sin plass på toppen av Englands andre lag.