Sisson_Emily-WC17.JPGEmily Sisson, foto av PhotoRun.net

:USA 10 000 m trekant presterer hederlig, oppnår topp 10-plasseringer

5. august 2017

London, England

La oss være ærlige:Amerikanerne elsker vinnerne sine. Selv om dette kan sies om alle idretter, ser det ut til å være spesielt sant i friidrett. Tenk på fjorårets olympiske leker da kvinnenes feiing av medaljene i 100 meter hekk-finalen tente på dekning som var omfattende og dyp. Men som alle land, deltar også USA i noen arrangementer her i disse verdensmesterskapene der utøverne, selv om de er mest dyktige og forberedt på å være sikre, bare har reduserte sjanser til å komme på pallen. Dette er ikke for å nedverdige disse talentfulle idrettsutøverne. Men noen ganger er den kalde virkeligheten at en god del av deres globale konkurrenter er ærlig talt, vel, bedre.

Denne dikotomien - fantastiske amerikanske prestasjoner som ikke oversettes til medaljetribune - er kanskje best bevist av Molly Huddle og hennes enestående løp i fjorårets olympiske 10 000 meter finale. Fokuset var på kampen som raste foran med Almaz Ayana som tok gullet med sin verdensrekordtid på 29:17.45. Men tilbake på banen, mens Huddle løp sitt eget disiplinerte løp, holdt Huddle fast ved løpsplanen sin om å klokke glitrende 30:13.17 for å ta ned Shalane Flanagans 8 år gamle amerikanske rekord – for å komme på 6. plass.

Men det var da og dette er nå. Og selv om det ikke var forventet noe støy i kveldens 10 000 meter for kvinners finale fra den talentfulle amerikanske trioen Huddle, Emily Infeld og Emily Sisson, kunne en av dem rett og slett ha vært i stand til å kaste seg opp på pallen. Umulig sier du? Det "umulige" skjedde for 2 år siden i Beijing da den da lett utpekte Infeld avsluttet med hevn for å ta verdensmesterskapet på 10 000 meter bronse. Alt er umulig før det ikke er det. Det er derfor de kjører løpene.

Og i kvinnenes 10 000 meter finale kom 33 engstelige utøvere i gang under klar himmel og kjølige forhold. I motsetning til menns 10K-finale, som var et fyrverkeri fra pistolen, var det tidlige tempoet for kvinnene begravelse. Portugals Carla Rocha dro mobben rundt åpningsbanen på 81 sekunder. Og mens Usbekistans Sitora Khamidova gikk foran like etter, var tempoet fortsatt trav da det buntede feltet passerte 1600m på 5:29. Ingen materiell tempoendring skjedde før den 9. runden da Ayana, hennes tålmodighet oppbrukt, rakk til fronten. Etiopierens trekk var ikke et enkelt lederskifte. Det var en kraftig, avgjørende nedgiring som snart avsluttet løpet om gullet. Ayana trakk seg unna med en flytende tråkkfrekvens og la de beste idrettsutøverne i verden bak seg da hun falt løpstempoet per kilometer fra en rekkevidde på 3:15 til de lave 2:50-tallet og aldri slapp gassen. I mellomtiden holdt de amerikanske kvinnene seg til strikkingen i den andre jaktpakken, og holdt seg til planen deres før løp om å kjøre sitt eget løp og i håp om å plukke ut døende konkurrenter over de siste kilometerne.

Ayana_AlmazH1-WC17.JPGAlmaz Ayana, foto av PhotoRun.net

Ayana - som ikke har kjørt noen løp på den europeiske kretsen denne sommeren - fortsatte å fly videre. Med en enorm negativ splittelse kjørte den olympiske mesteren andre omgang på 14:24,94 for å krysse streken på 30:16,32 - 46 sekunder foran resten av feltet, den største seiersmarginen i verdensmesterskapets historie som tillot henne å runde alle unntatt 3 av hennes 32 medkonkurrenter. Flere ganger OL- og verdensmesterskapsmedaljevinner av alle farger Tirunesh Dibaba rekalibrerte forventningene sine kort tid etter Ayanas drapsfulle trekk i midtløpet og løp for sølvet - medaljen hun vant med en kraftig Dibaba-lignende nærgang over den siste runden som tillot henne [31:02.69] til bedre Kenyas Agnes Tirop [31:03.50].

Medaljørene var over streken, men dramatikken gjensto for de amerikanske idrettsutøverne. Kjører sammen – innen meter fra hverandre med 1200 meter igjen – begynte trioen å gjennomføre planen sin:å bevege seg gjennom midtpakken og skravle inn vaklende tidlige ledere. De 3 amerikanerne klatret inn blant de 10 beste over de avsluttende kretsene, og traff den siste runden på jakt etter flere drap i sene løp. Den spunky Infeld var best, og løste opp en flott avslutning som drev henne over linjen i en 31:20.24 PR som løftet henne til 6. plass. Huddle, vanligvis en sterk fullfører, slet seg over de siste 400 meterne, men holdt seg til 8. plass på 31:24.78. Og Sissons oppmuntrende debut på 9. plass - en klokkeslett på 31:26.36 - fullførte det amerikanske feltet.

Mens USA ikke plasserte noen på medaljetribunen, tyder en grov bruk av langrennsscoringer på at USA-kvinnene klatrer opp stigen fra respektabilitet og kanter mot en global konkurrent. Med en samlet plassering på totalt 23 [6+8+9], lå USA kun bak Kenya [3+4+7+23] og Etiopia [1+2+14=17] i denne uvitenskapelige rangeringen av nasjoner.

Den amerikanske trekanten var optimistisk og optimistisk i mixed zone. "Bare å jogge ut på banen, høre jubelen fra publikum, det var bare utrolig. Det var et øyeblikk av spenning og jeg var nervøs," innrømmet Sisson, en nybegynner på verdensscenen. "Jeg synes jeg løp ganske bra. Jeg trodde 8. plass var som et realistisk mål - så jeg var like utenfor det." I svaret på en forespørsel om oppstigningen til amerikanske kvinnelige distanseløpere, proklamerte Huddles treningspartner at det allerede skjer. "Jeg tror, ​​ærlig talt, vi har hevet standarden. Se på hva alle har gjort på banen og på veiene i år. Alle går bra opp. Når en person går opp, lar det andre reise seg for å være konkurransedyktige . Så jeg tror vi gjør det."

Multiple-time Olympian Huddle - vanskeligstilt av en belastning sent i treningen hennes - erkjente de spesielle utfordringene amerikanerne står overfor i denne 25 runder-turneringen. "Jeg har stått overfor det hele min karriere. [I disse globale mesterskapene] drar jeg ut i et foreskrevet tempo og håper å plukke ut senløpere på slutten," forklarer den amerikanske rekordholderen hvis vanlige spark var MIA over den sentrale finale 400. "Jeg følte at jeg løp i gjørme de siste 100." Til tross for hennes vedvarende ubehag, sier Huddle at hun vil være klar for 5000 meter senere i disse mesterskapene.

Den irrepressible Infeld trakk en stor folkemengde mens hun holdt rett med media. "Jeg tror at tre av oss å være på topp 10 er fantastisk," proklamerte den sprudlende tidligere Georgetown-atleten som i år har omgått de mange stressfrakturene som har hemmet henne de siste tre årene. "Hvis - bank på tre - jeg kan holde meg skadefri, tror jeg at jeg kan fortsette å utvikle meg. Jeg vet definitivt at jeg er raskere enn det løpet viste. Jeg håpet å sprenge PR-en min fordi jeg føler at jeg er i veldig god form Men løpet gikk ikke slik, forklarer hun. "Men jeg fikk fortsatt en PR med et par sekunder. Og å komme på 6. plass i det feltet, jeg er veldig, veldig spent på det." Den tidligere verdensmesterskapets bronsemedaljevinner, som gjenspeiler følelsene til lagkameratene, ser høyden av amerikanske kvinners distanseløping – inspirert av tidligere amerikanske storheter – også i gang. "Jeg tror det allerede skjer. Vi må fortsette å konkurrere - det er enormt. Vi må bare fortsette å bli bedre for hvert år. Jeg tror at det å ha folk på det nivået å konkurrere mot i USA gjør at vi må heve spillet vårt. Det er spennende Jeg tror Shalane [Flanagan] og Kara [Goucher] og Deena [Kastor] var de første som demonstrerte at du kan være konkurransedyktig på verdensscenen og at du kan medalje." Etter en kort pause legger Infeld til:"I tankene mine vil jeg være på det nivået."