Brasil 2-0 Costa Rica Six Things:Subs nøkkel for Selecao

Tites endringer virket en godbit – gettyimages.co.uk

Mål fra Coutinho og Neymar på skadetid ga Brasil sin første seier i Russland 2018 – en 2-0-triumf over Costa Rica. Her er seks ting fra spillet.

Costa Rica teller

Oscar Ramirez' side startet positivt; mens de var godt organisert, de klarte likevel å finne ro i besittelse. Fordi Marcelo var så langt oppe på banen, det var hull bak som Cristian Gamboa utnyttet. Etter et sterkt løp i 12. minutt, den keltiske mannen fant Celso Borges, som traff like utenfor målet. Med alle 11 startende over 27, Costa Rica måtte naturligvis falle inn i en dypere form midtveis i første omgang, men de klarte likevel å begrense motstanderne.

Ubalansert Brasil

En stor del av Brasils første omgang kom gjennom venstre kanal og trioen Marcelo, Neymar og Philippe Coutinho. Den unike individuelle kvaliteten til disse spillerne betydde at de skapte sjanser – Keylor Navas nektet Neymar en-mot-en – men mangelen på balanse var et problem. Alle tre ønsket å skjære raskt inn i de overbelastede sentrale områdene, uten å stole på den høyresidige duoen Fagner og Willian med besittelse og ble dermed endimensjonal.

Selecaos forbedrede andre omgang

Brasils tilnærmingsspill ble langt mer variert i andre omgang, takket være to viktige endringer i pausen fra Tite. For det første, han introduserte Douglas Costa, som tilbød mer av en trussel nedover høyre flanke som tvang opposisjonens bakvakt til å stokke over oftere. For det andre, han instruerte tydeligvis Neymar om å holde seg nær sidelinjen da ballen var i den midtre tredjedelen. Disse endringene åpnet opp mer plass og dermed begynte sjansene å komme, da Gabriel Jesus gikk inn på baren. Etter det, bare en riktig VAR-revidert straffeavgjørelse fra dommer Bjørn Kuipers mot Neymar, en inspirerende målvaktsvisning fra Navas og avgjørende blokkeringer fra Johnny Acosta holdt Costa Rica inne i kampen.

Firminos innvirkning

Det sentralamerikanske antrekket klarte ikke å opprettholde sitt siste forsvar i sluttfasen. Acosta, Giancarlo Gonzalez og Oscar Duarte hadde bare måttet håndtere Jesus i de første 67 minuttene, men da Firmino kom inn, han okkuperte Duarte og det gjorde det vanskeligere for midtstopperne å holde øye med løpere fra dyp; Coutinho og Neymar utnyttet. Førstnevnte festet seg til sin tidligere Liverpool-lagkamerats knock-down for å stikke hjem i skadetid, før Neymar slo inn etter litt godt arbeid fra Costa.

Spirit ikke nok for Los Ticos

For at en underdog skal lykkes i et verdenscup, de trenger to av tre ting:ånd, energi og kvalitet. Costa Rica hadde ånd i overflod, og det var korte perioder da de skremte de fem ganger vinnerne. Problemet var at de verken hadde energien til å opprettholde disse periodene med press, heller ikke kvaliteten for å få dem til å telle, og det er derfor de kan ha få klager bør, som ser sannsynlig ut, de blir slått ut etter deres siste gruppe E-oppgjør med Sveits i Nizhy Novgorod.

Vendepunkt for Tites team?

For tre fjerdedeler av Brasils to første kamper, de har sett, hvis ikke forferdelig, godt under standardene som kreves for potensielle verdenscupvinnere. Coutinhos mål setter dem imidlertid i en langt sunnere posisjon i gruppen deres og betyr at laget nå er favoritter til å vinne turneringen med noen bookmakerbonuser. Hvis de var ute etter et guddommelig øyeblikk for å sette i gang kampanjen, de kan bare ha funnet den.