Olympiske medaljevinnere vinner på 800 meter for kvinner

Semenya_CasterFV-London17.jpGCaster Semenya vinner 800 meteren, Francine Niyonsaba, sølv og Ajée Wilson, foto av PhotoRun.net

USAs Ajée Wilson henter bronse

13. august 2017

London, England

Før finalen på 800 meter for kvinner reflekterte en god del friidrettsfans over den nesten perfekte formkartprogresjonen fra det innledende feltet på 45 til de 8 finalistene står fortsatt. Riktignok klarte ikke Hviterusslands forsvarende mester Marina Arzamasova å avansere utover første runde. Men en analyse av de 37 som ikke klarte å komme så langt avslørte svært få andre uventede tap. For mange hadde finalefeltet formet seg akkurat slik de hadde håpet:de tre polerte Rio-finalistene versus de raskt forbedrende amerikanske treningspartnerne:Ajée Wilson og Charlene Lipsey.

Da finalen startet, fant den hurtigstartende Wilson konkurranse om stangen da Francine Niyonsaba musklet seg til fronten. OL-sølvvinneren fløy med 200 meter på 27.08 med Ajée tett bak. Burundi-atleten tok klokken på 57.98, etterfulgt av Wilson [58.12] og Kenyas Margaret Wambui [58.36]. Verdensleder Caster Semenya [58.53] - den regjerende olympiske 800 m-mesteren - ble som nummer 6. På baklengs gjorde Wilson - som bare uker tidligere hadde satt den nye amerikanske 800 meter-rekorden på 1:55.61 - et livlig trekk for ledelsen som Niyonsaba frastøt. Niyonsaba passerte 600 meter på 1:27.07 og holdt en liten margin over Wilson, men Semenya nærmet seg raskt paret.

Den sørafrikanske olympiske mesteren svingte bredt fra den siste svingen, slapp løs en kraftig kjøretur nedover hjemstreken, og krysset først på verdensledende 1:55.16. I en fantastisk styrkedemonstrasjon, la Semenya - som hadde scoret bronse i 1500 meter-finalen for kvinner tidligere i stevnet - negative splittelser, og løp den siste runden på 56,63 i dette hans sjette løp i disse mesterskapene. Som hun gjorde i Rio, lukket Niyonsaba [1:55.92] effektivt for å snappe sølvet, mens Wilson [1:56.65] tok bronsen. Wambui [1:57.54] og Lipsey [1:58.73] endte på 4. og 6. plass da alle 8 finalistene gikk under 1:59.

"Enda en verdenstittel er en fantastisk ære for meg," sa Semenya etterpå. "Jeg elsker å gjøre det her i London. Publikum er så innbydende for meg, og det gjør at det føles enda mer spesielt." Verdensmesteren tok ikke tid til å identifisere en ny utfordring. "Jeg har OL-, verdens- og Commonwealth-titlene nå, så kanskje det er på tide å målrette verdensrekorden. Det er neste ting på listen. Jeg vet det blir vanskelig, men jeg må prøve snart, kanskje." Andremann Niyonsaba var fornøyd med å komme på pallen igjen. "Jeg er veldig, veldig glad. Denne medaljen er for alle burundere og de er glade nå. Jeg er den beste løperen i Burundi," erklærte sølvmedaljevinneren som også hyllet det sterke feltet i sin helhet. "I denne finalen så alle bra ut; alle konkurrentene er sterke. Så jeg kom meg så fort som mulig for å gjøre det til et raskt løp."

Bronsemedaljevinner Ajée Wilson var opprømt over å vinne sin første globale utendørsmedalje som senioridrettsutøver. "Jeg forventet ikke pallen, jeg var klar til å kjempe, angripe de tre beste og se hva som skjer. Mot dette sterke feltet prøvde jeg å fokusere på mitt eget løp," forklarte den 23 år gamle amerikanske mellomdistansespesialisten . "Jeg prøvde å øke hastigheten på de siste 100 meterne, uansett om jeg kom under en medalje. Jeg gjorde mitt beste, presset den 100 prosent." Selv om tiden til Ajée var langt unna den nye amerikanske rekorden hennes, er hennes 1:56.65 mesterskapsklokke ikke desto mindre tidenes #3 amerikanske prestasjon på denne distansen. Wilsons glede var tydelig. "Jeg føler meg superfornøyd; publikum var superfantastiske og superspesielle i kveld. Publikum var elektrifiserende, høylytte og så støttende. Jeg er ikke sikker på min neste timeplan ennå, jeg ser bare frem til å reise hjem i morgen. For dette , Jeg må takke Gud, treneren min, lagkameratene mine og alle menneskene som var oppløftende og støttet meg på denne måten."