Hva er et settpunkt i volleyball?

Et settpunkt kan være et sentralt øyeblikk i en volleyballkamp, siden det representerer en mulighet for ett lag til å ta et stort skritt mot seier. Regler for settpunkter kommer fra både sportens verdensstyrende organ - Det internasjonale volleyballforbundet, eller FIVB -- og USA volleyball, som fører tilsyn med sporten i USA.

Volleyballsett

I henhold til FIVB-reglene, en regulær volleyballkamp består av opptil fem sett; det første laget som vinner tre sett vinner kampen. USA Volleyball lar turneringer forkorte kampene til beste to av tre. I motsetning til tennis, der et sett består av flere spill, et sett i volleyball er egentlig et enkelt spill som består av flere stevner. Et rally begynner med en serve og fortsetter til ballen er ute av spill. Et lag får ett poeng for å vinne et rally.

Vinne et sett

Hvert sett spilles til 25 poeng, unntatt hvis lagene er uavgjort på to sett hver etter fire sett - eller ett sett hver etter to sett under USA Volleyballs turneringsregler. I så fall, det avgjørende tiebreaker-settet spilles til 15 poeng. For å vinne et sett, et lag må ikke bare være det første som oppnår det nødvendige antall poeng, den må også ha minst to poengs ledelse. For eksempel, hvis stillingen i et sett er 24-21, da kan laget i ledelsen vinne hvis det scorer neste poeng, fordi den vil ha 25 poeng og en ledelse på minst to poeng. På den andre siden, hvis stillingen er uavgjort 24-24, da vil det neste laget som scorer ha en ledelse på kun 25-24, betyr at den ikke kan vinne settet. I dette tilfellet, settet fortsetter, og det første laget som bygger en to-poengs ledelse er vinneren.

Sette poeng

Når et lag kan vinne et sett ved å vinne neste poeng, situasjonen er et "settpunkt". I 24-21-eksemplet gitt tidligere, laget med 24 poeng er i en settpunktsituasjon. Selv om motstanderen vant poenget, det vil fortsatt være satt punkt fordi poengsummen, nå 24-22, vil fortsatt tillate den å vinne på neste poeng. Hvis det etterfølgende laget klarte å utligne til 24, da ville det ikke vært et utgangspunkt for noen. Men vinneren av neste poeng ville være oppe 25-24, og det ville bli satt punkt for det laget. Det er ingen grense for hvor mange settpunkter det kan være i et sett, akkurat som det ikke er noen grense for hvor mange poeng et sett kan ha. Utover 25 -- eller 15 i tiebreaker-settet -- spiller lagene til noen har en to-poengs kant, enten det er 26-24 eller 30-28 eller 120-118 eller noe annet.

Match Point

Et relatert konsept er matchpunktet. Når et lag kunne vinne ikke bare settet, men også kampen med neste poeng, det er en match-point-situasjon. La oss si at et lag leder en kamp to sett mot ett og bygger en 24-15 ledelse i det fjerde settet. Det ville være matchpoint for det laget -- og det ville fortsette å være matchpoint på hvert poeng inntil det andre laget uavgjort.