Lacrosse regler

Lacrosse er et lagspill der en ball sendes mellom lagkameratene ved hjelp av en pinne med netting eller nett i den ene enden. Den har sin opprinnelse i indianersamfunn der den ble brukt som treningsplass for stammekrigere og dateres nesten tusen år tilbake. Du husker kanskje et vennskapsspill lacrosse som fant sted i filmen "The Last of the Mohicans" der Daniel Day Lewis spiller hovedrollen, og i sin tidlige form var det noen ganger tusenvis av spillere på hver side som kjempet om seier.

Siden tidlige versjoner av spillet ble sett og dokumentert av franske jesuittmisjonærer, ble det populært og ble først kodifisert i Canada i 1867. Det moderne spillet er en rask, frenetisk kontaktsport som krever at spillere bruker polstring og hjelm – et syn som utvilsomt mohikanerne ville ha ledd hjertelig av. Her vil vi fokusere på feltlacrosse (i motsetning til de mindre vanlige variantene av bokslacrosse og intercrosse).

Spillets objekt

Målet med spillet ligner mange lagsporter som involverer en ball, nemlig å skyte ballen inn i motstanderens mål flere ganger enn de gjør mot ditt. Lacrosse-pinnen (eller "crosse") kan brukes til å fange, bære og sende ballen med den hensikt å hindre motstanderne i å få besittelse.

Når motstanderen har ballen kan det forsvarende laget forsøke å fjerne dem ved å bruke sine pinner (mot motstanderens pinner) eller kropper.

Spillere og utstyr

Hvert lag består av ti spillere:en keeper, tre forsvarere, tre midtbanespillere og tre angripere.

Lacrossestavene er delt mellom "korte" og "lange" pinner. Førstnevnte må være mellom 40 og 42 tommer og sistnevnte mellom 52 og 72 tommer i lengde, hvis hode ikke må være mindre enn seks tommer og ikke mer enn 10 tommer på det bredeste punktet. Keeperstokken kan være alt mellom 40 og 72 tommer i lengde og opptil 15 tommer i bredden. Ikke mer enn fire spillere har lov til å bære en lang stokk (unntatt målvakten).

Ballen er laget av solid gummi og måler rundt åtte tommer i diameter. Derfor er det nødvendig å bruke hjelmer, mens munnstykker, skulderputer, armputer og hansker anbefales.

Scoring

For å score et mål må et lag drive ballen fra lacrossestaven inn i målet slik at den krysser mållinjen helt. Overtredelser – som for eksempel at en spiller går inn i "feltet" før ballen har krysset mållinjen - vil føre til at målet blir avvist.

Vinner spillet

Vinnerlaget er rett og slett det som har scoret flest mål innenfor tidsrammen for spillet. Hvis poengsummen er jevn etter at spilletid er ute, en ekstra periode med Sudden Victory Overtime kan følge der det første laget som scorer et mål blir totalvinneren.

Regler for Lacrosse

• Lacrosse spilles på et felt som måler 110 yards i lengde og 60 yards i bredden, med mål i hver ende som måler seks fot ganger seks fot. Målet er omgitt av en sirkulær "fold" med en diameter på 18 fot. En spiller kan ikke score innenfor nevnte felt. Banen dissekeres av midtbanelinjen.
  • Spillets varighet er delt inn i fire kvartaler, hver på 20 minutter. Lagtime-out kan kalles av begge sider, hvor spilletiden vil bli satt på pause.
  • Hver spiller bærer en pinne eller "kors", med opptil fire som bærer en lang pinne (52-72 tommer) og resten bærer en kort pinne (40-42 tommer).
  • Spillere som gjør overtredelser – som å være offside eller holde en motstander – blir straffet ved å bli sendt til utvisningsboksen for en periode, vanligvis 30 sekunder eller ett minutt.
  • Kamper startes (og gjenstartes etter målstopp og ved starten av hvert kvarter) med en face-off. Under en face-off legger en spiller fra hver side stokken horisontalt ved siden av ballen til dommeren blåser i fløyta, på hvilket tidspunkt spillerne kjemper om å ha ballen.
  • Når et lag får ballen i besittelse, må de sørge for at ballen går forbi midtbanelinjen innen 20 sekunder for å oppmuntre til et raskt flytende spill.