Opprinnelsen til håndball kan spores tilbake til middelalderen, men det var i 1906 at reglene for moderne håndball først ble opprettet i Danmark. Spillet er enormt populært i Nord- og Øst-Europa, men spilles over hele verden.

Det styrende organet for spillet er Det internasjonale håndballforbundet, som også arrangerer verdensmesterskapet. Det antas at det er rundt 19 millioner håndballspillere i verden i dag.

Håndball spilles tradisjonelt innendørs, men det har vært variasjoner som felthåndball og strandhåndball (noen ganger referert til som sandball) som har blitt spilt utendørs.

Spillets objekt

Hensikten med håndball er å score flere poeng enn motstanderen.

En håndballkamp varer i ordinær 60 minutter. Dette er delt inn i to perioder på 30 minutter hver med 15 minutters intervall. For yngre spillere, periodetiden kan reduseres til 20 minutter.

Spillere og utstyr

Standard håndballspill har 7 spillere på hver side, seks utespillere og en keeper. Et lag vil også ha 7 innbyttere, som kan brukes på rullerende basis og uten behov for å varsle dommeren.

Det er en halvsirkel rundt hvert målområde, noen ganger referert til som bretten eller sonen. Det er også en stiplet halvsirkellinje som ligger 9 meter fra mål, som er straffekastlinjen.

Ballen må være laget av lær eller syntetisk materiale, og den må ha en størrelse som passer i hånden til en spiller. Det betyr at det er tre reguleringsstørrelser for håndball. En for over 8s der ballen har en omkrets på 50-52 cm, en II for kvinner og menn i alderen 12 til 16 år der ballen har en omkrets på 54-56 cm og en III for menn fra 16 år og over, med en omkrets på 58-60cm.

En håndballkamp kan spilles med en bane, to mål og en ball. Offisielle spill vil se lag hvor uniformer.

Scoring

Et mål scores i håndball når ballen kastes i motstanderens mål.

Vinner spillet

For å vinne i håndball må du score mer enn motstanderen.

Hvis håndballkampen trekkes så må det være en vinner; deretter spilles perioder med overtid med maksimalt 2 5 minutters perioder. Hvis poengsummen fortsatt er jevn, en shoot-out brukes til å bestemme resultatet av spillet.

Regler for håndball

• En kamp består av to perioder på 30 minutter hver.
  • Hvert lag består av 7 spillere; en keeper og 6 utespillere.
  • Utespillere kan berøre ballen med hvilken som helst del av kroppen som er over kneet.
  • Når en spiller mottar besittelse, de kan passere, holde besittelse eller skyte.
  • Hvis en spiller har besittelse, de kan drible eller ta tre steg i opptil tre sekunder uten å drible.
  • Kun målvakten har lov til å komme i kontakt med gulvet i målområdet.
  • Keepere har tillatelse til å forlate målfeltet, men må ikke beholde besittelse dersom de er utenfor målområdet.