The Sports Archives - 1980 United States Men's Hockey Miracle on Ice

Dette bildet av ukjent forfatter er lisensiert under CC BY-NC-SA

Hvis du snakket med en amerikansk sportsfan i dag, og sa at en seier i 1980 over Sovjetunionens ishockeylag var en fantastisk prestasjon, ville de ikke være så sikre på utsagnet ditt. Det er noe du bare kan forstå fullt ut hvis du levde gjennom disse dagene.

Når vi ser tilbake på 1970- og begynnelsen av 1980-tallet, er det åpenbart for alle at Sovjetunionen var det fremste laget på isen i disse årene. Selv kanadierne kunne ikke komme i nærheten av dem, og USA var absolutt ikke et lag som var forventet å holde stand. Selv da de nådde finalen ved vinter-OL i 1980, ventet alle seg en tøffing.

Selv de mest optimistiske spådommene før kampen sa at det ville være utrolig om USA gjorde det konkurransedyktig. Andre sa at det ville være flott om amerikanerne kunne få ett mål, og ikke slippe inn for mange på slutten. Et 3-1-tap ville være noe de ville være stolte av å se, gitt Sovjetunionens makt i den sporten, og på den tiden.

Men amerikanerne gikk et skritt videre. Spillerne satte på sitt livs spill, og de dukket opp som 4-3 vinnere. I de fleste av disse tilfellene er det et tidlig angrep som avgjør spillet. Men amerikanerne vokste inn i dette spillet. Stillingen var 2-2 etter første periode, og Sovjetunionen ledet 3-2 på slutten av andre periode. På dette tidspunktet forventet de fleste at de ville stikke av med det. Men amerikanerne hadde andre ideer.

De samlet seg og scoret to ubesvarte mål i tredje periode, og vant kampen 4-3. Det var et fantastisk spill, ikke bare for resultatet, men på grunn av hva det betydde for USA. Det var en seier over "fienden", i en sport der de ikke skulle ha noen sjanse. Visst, hjemmebanefordelen spilte sin rolle, men selv det New York-publikummet forventet ikke noe fra heltene deres den kvelden.

Sovjetunionen hadde noen utrolige spillere på listen, og den beste blant dem var Vladislav Tretiak. Han ble av alle ansett som den beste målvakten i verden på den tiden. Han var imidlertid ikke på sitt beste i kampen, og han ble erstattet av treneren sin etter første periode. Det var et sjokkerende trekk for mange, og det lønnet seg ikke til slutt.

Sportsspill blir gjort enda mer ikoniske av kommentarene rundt disse flotte øyeblikkene. Og hvis du spør en fan som så det spillet på TV mens det skjedde, vil de fortelle deg om den ikoniske samtalen fra kommentatoren Al Michaels da spillet ble avsluttet. «Tror du på mirakler? Ja!" han sa. Det var et øyeblikk amerikanske sportsfans aldri vil glemme. De som fulgte ishockey på den tiden vet hvilken historisk prestasjon det var for et amerikansk lag å slå Sovjetunionen den kvelden.